Organizare: Bibliorafturi si Etichete


Probabil ca nu de putine ori v-ati trezit intr-un adevarat haos la birou datorat documentelor nepuse la loc sau organizate la momentul potrivit. Intr-o asemenea dezordine cu siguranta va este greu sa gasiti o anumita hartie cu atat mai putin intr-o eventuala situatie de urgenta. Dupa cum probabil banuiti toate acestea au o rezolvare cum nu se poate mai simpla si la indemana oricui fara o investitie de proportii. Pentru ca nu tot ce este scris poate sta in memoria calculatorului doar, nu va ramane decat sa inspirati adanc si sa va apucati de curatenie in jurul dumneavoastra. In primul rand trebuie sa faceti un drum la o librarie si sa va cumparati bibliorafturi si etichete autoadezive pentru a imparti toate hartiile, notitele, documentele pe categorii. Ajunsi inapoi la birou urmeaza o zi lunga si plictisitoare: luarea fiecarei hartiute in parte, citirea ei rapid si clasificarea sau aruncarea sa. Este bine sa aveti din start pregatite bibliorafturi cu etichete pe ele pentru fiecare domeniu sau tip de document in parte.

Sticky notes

Desi este o munca plictisitoare care va manca mult timp, dupa aceasta etapa de curatenie in mod clar veti sti intodeauna unde se afla fiecare lucru de care puteti avea nevoie. Nu va mai trebui sa rascoliti mormanul de hartii ci doar sa cautati cu privirea eticheta biblioraftului cu pricina, fapt ce va usura cu mult orice munca. Pe langa faptul ca organizarea va fi una aproape de perfectiune atata timp cat o veti mentine, un al doilea avantaj este ca biroul va fi mult mai aerisit si liber fapt ce va ajuta sa va desfasurati cu lejeritate activitatile zilnice si chiar intr-un mod mai sanatos, zecile de hartii adunate pe birou adapostind intodeauna o multie de alergeni si praf. Metoda de organizare a hartiilor nu este una complicata si deloc scumpa. In plus este o mica investitie facuta o singura data, urmand ca apoi doar sa supliniti cu 1-2 numarul de bibliorafturi, nicidecum sa o luati de la 0. Nu uitati dupa ce organizati totul, cand se mai strang hartii importante de pastrat sa le asezati imediat in locul corespunzator!

Dupa 20 de Ani


Conform datelor analizate de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Române, programele guvernarii duc cu siguranta la cresterea decalajului dintre noi si celelalte tari europene, la crearea unei falii profunde fata de modelul european. Programele guvernamentale românesti contin un model de subdezvoltare cronica, departe de modelul european de dezvoltare. Asta vrem? Este important sa evaluam corectitudinea optiunilor noastre politice si prin raportare la optiunile europene. Saracia nu este o problema doar a individului, ci si a colectivitatii. Ea se manifesta prin degradarea si demoralizarea resursei umane, reprezentând totodata sursa principala a delincventei si violentei. Este o responsabilitate colectiva crearea de locuri de munca, profesionalizarea si motivarea fortei de munca. O societate divizata economic si politic, printr-o competitie lipsita de o moralitate elementara pentru putere, din resursa esentiala a prosperitatii devine un factor al blocarii ei. Exista o politica constanta de dezagregare a sistemelor publice de educatie si sanatate atât prin subfinantare, cât si prin decredibilizare prin exemple negative generalizate.

Se constata o puternica orientare politica de privatizare a acestor servicii, cu toate consecintele lor sociale negative. Efectul probabil este accentuarea polarizarii sociale, în timp ce segmentul sarac, în extindere, este condamnat la o educatie precara si o stare de sanatate tot mai sarac sustinuta. Din discursurile publice se prefigureaza o optiune care tradusa în activitatea practica se va dovedi catastrofala: prosperitatea se poate realiza printr-o accentuare a polarizarii sociale si un dispret fata de largi segmente sociale în pragul saraciei: exclusii din economie, pensionarii, copii, bolnavii si chiar "bugetarii". Raportul ICCV conclude: functia sociala a statului român este cea mai precara din UE (ca procent din PIB), dar si ca pondere din buget; rezultatul acestei subfinantari este amplificarea costului social al crizei, degradarea serviciilor publice de baza si cresterea neîncrederii în institutiile publice; politica de taiere a salariilor si pensiilor contine riscul de a continua cu cresterea impozitelor si taxelor, fapt care ar duce la o reproducere a situatiei sociale din 1989, atât ca saracire, cât si ca explozie a tensiunilor sociale; iesirea din criza impune o explorare imaginativa a optiunilor, în acest material fiind formulate câteva dintre ele, rezultate din aria noastra de competenta.